Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik turystyki wiejskiej jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- organizowania i prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich;
- planowania, organizowania i wykonywania prac w gospodarstwie rolnym;
- planowania i organizowania działalności agroturystycznej;
- obsługiwania klienta w gospodarstwie agroturystycznym.
Świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły kształcącej w zawodzie technik turystyki wiejskiej potwierdza posiadanie kwalifikacji rolniczych, co oznacza, że absolwent może prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik turystyki wiejskiej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- organizowania i prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich;
- planowania, organizowania i wykonywania prac w gospodarstwie rolnym;
- planowania i organizowania działalności agroturystycznej;
- obsługiwania klienta w gospodarstwie agroturystycznym.
Opłaty: 300 zł/mc (minimalna ilość uczestników – 10 osób. Przy mniejszej ilości osób – cena do negocjacji).
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów – KUZ I |
|
BHP – Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ – Język obcy zawodowy |
30 |
KPS – Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
OMZ – Organizacja małych zespołów |
20 |
Razem |
110 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego – KUZ II |
|
Podstawy turystyki |
67 |
Podstawy działalności gospodarczej w turystyce |
36 |
Ekonomika i prawo w turystyce |
28 |
Razem |
131 |
T.7.Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich – KUZ III |
|
Planowanie i kalkulacja kosztów imprez i usług turystycznych |
72 |
Rezerwacja imprez i usług turystycznych |
72 |
Realizacja imprez i usług turystycznych |
71 |
Razem |
215 |
T.8.Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego – KUZ IV |
|
Prowadzenie produkcji w gospodarstwie rolnym |
121 |
Dostosowanie gospodarstwa rolnego do działalności agroturystycznej |
122 |
Obsługa klienta w gospodarstwie agroturystycznym |
122 |
Razem |
365 |
ŁĄCZNA LICZBA GODZIN PRZEZNACZONA NA NAUKĘ ZAWODU |
821 |
Praktyki zawodowe: 12 tygodni = 480 godzin |