Piekarstwo należy do gałęzi gospodarki, w której poszukiwani są fachowcy o wysokich kwalifikacjach. Rynek pracy oczekuje na profesjonalnie wyszkolonych piekarzy, których zaangażowanie oraz fachowość przyczyni się do uzyskania na rynku pieczywa o pożądanych walorach smakowych i zdrowotnych.
Analiza internetowych ofert pracy, prowadzona w oparciu o portal pracuj.pl wykazała, że na rynku pracy poszukiwani są pracownicy o kwalifikacjach piekarza ze znajomością tradycyjnych technologii wytwarzania. Duże zapotrzebowanie na piekarzy jest również w krajach Unii Europejskiej (Badania Obserwatorium rynku pracy dla edukacji w ŁCDNiKP)
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
- sporządzania półproduktów piekarskich;
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Opłaty: 300 zł/mc (minimalna ilość uczestników – 10 osób. Przy mniejszej ilości osób – cena do negocjacji).
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów – KUZ I |
|
BHP – Bezpieczeństwo i higiena pracy w przemyśle spożywczym |
20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ – Język obcy w przemyśle spożywczym |
30 |
KPS – Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
Razem |
90 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego – KUZ II |
|
Podstawy technologii żywności |
53 |
Technika w przetwórstwie spożywczym |
85 |
Razem |
138 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich – KUZ III |
|
Magazynowanie surowców piekarskich |
141 |
Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich |
141 |
Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciast |
141 |
Razem |
423 |
ŁĄCZNA LICZBA GODZIN PRZEZNACZONA NA NAUKĘ ZAWODU |
651 |
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych |