Technik rolnik prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane z nasiennictwem oraz produkcją roślin w gospodarstwach rolnych. W związku z tym technik rolnik opracowuje technologie i prowadzi uprawę roślin, planuje, organizuje i przeprowadza poszczególne etapy produkcji, planuje zaopatrzenie gospodarstwa w środki do produkcji roślinnej, prowadzi uprawę roli, siew i sadzenie roślin, pielęgnację roślin oraz ochronę przed chwastami, chorobami i szkodnikami, przeprowadza okresową kontrolę i ocenę plantacji, w tym plantacji nasiennych, w okresie wegetacji, planuje i przeprowadza zbiór roślin, kontroluje i konserwuje urządzenia wodno-melioracyjne, organizuje i nadzoruje prace związane z chowem, pielęgnacją i żywieniem zwierząt gospodarskich, gospodaruje w sposób właściwy paliwami i bezpiecznie je przechowuje, obsługuje z zachowaniem warunków bezpieczeństwa i higieny pracy instalacje, silniki i urządzenia elektryczne używane w rolnictwie, obsługuje i właściwie eksploatuje maszyny, dokonuje oceny stanu technicznego używanego sprzętu rolniczego, dokonuje konserwacji i drobnych napraw, planuje zaopatrzenie gospodarstwa w narzędzia maszyny i urządzenia, prowadzi dokumentacje dotyczącą produkcji roślinnej i zwierzęcej, sporządza kalkulacje ponoszonych kosztów w produkcji roślinnej i zwierzęcej, wszystkie etapy technologiczne w produkcji roślinnej i zwierzęcej prowadzi zgodnie z wymogami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej oraz Zasadami Wzajemnej Zgodności, w produkcji roślinnej i zwierzęcej wykorzystuje metody ekologiczne, prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, identyfikuje odbiorców na produkty wytworzone we własnym gospodarstwie, przygotowuje ofertę handlową, nadzoruje prace innych pracowników w małym zespole, korzysta ze środków Unii Europejskiej.
Absolwent kursu w zawodzie technik rolnik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich;
- organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego.
Opłaty: 300 zł/mc (minimalna ilość uczestników – 10 osób. Przy mniejszej ilości osób – cena do negocjacji).
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów – KUZ I |
|
BHP – Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ – Język obcy w przemyśle rolnym |
30 |
KPS – Kompetencje personalne i społeczne |
20 |
OMZ – Organizacja małych zespołów |
20 |
Razem |
110 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo – leśnego z ochroną środowiska – KUZ II |
|
Przepisy ruchu drogowego kategorii T |
30 |
Podstawy rolnictwa |
40 |
Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem w agrobiznesie |
41 |
Razem |
111 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej – KUZ III |
|
Prowadzenie produkcji roślinnej |
141 |
Prowadzenie produkcji zwierzęcej |
141 |
Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie |
141 |
Razem (zawód rolnik) |
423 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej – KUZ IV |
|
Organizowanie produkcji roślinnej |
65 |
Organizowanie produkcji zwierzęcej |
65 |
Razem |
130 |
ŁĄCZNA LICZBA GODZIN PRZEZNACZONA NA NAUKĘ ZAWODU: |
774 |
Praktyki zawodowe: 8 tygodni = 320 godzinSzkoła przygotowuje ucznia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą – zajęcia indywidualne = 20 godzin jazdy |